Study now, Study later: аз и ученето (5 съвета за превръщане в зубър)

Като студентка осъзнах, че ученето обхваща доста голяма част от ежедневието на всички около мен. Честно казано, мислех си, че нищо не може да е по-натоварено от последните години в училище, но университетът реши да ми разкаже играта и да смачка и последните ми надежди за сън и почивка, които се държаха силни след кандидат-студентските изпити. Най-голямата заблуда в живота ми. А и аз винаги съм била онова зубърче, което си стои вкъщи, учи и приема всички домашни и изпити твърде насериозно.

Вярно е, че всеки трябва да открие своя най-добър начин за учене. Напоследък ми се струва, че все повече хора около мен мислят за това и се амбицират да се справят по-добре. Може би е причината е, че с порастването ставаме по-сериозни, а може и просто повечето от нас да са осъзнали, че специалността им всъщност им е интересна (познавам хора, които си дават сметка за това след 3-4 години, така че никога не е късно). Аз още от малка отдавам много внимание на училището, а сега и на университета, и това става причина за много стрес и паника (а не трябва, не бъдете като мен).

Processed with VSCO with f2 preset

Хубавото във всичко това е, че открих някои хитринки, които правят подготвянето за изпити доста по-лесно и ефективно и които се надявам да ви помогнат. Ето на какво ме научи опитът:

1.Винаги когато прочитам тема за пръв път използвам цветни маркери, за да подчертая най-важното. Те просто промениха всичко: запомнянето на дати, имена или определения е в пъти по-лесно.

2.Опитвам се винаги да  присъствам на лекциите. Когато отсъствам дори и да разполагам с чужди записки, никога не разбирам материала толкова добре, колкото когато съм там и слушам директно обясненията.

3.По време на готвене за изпит първото, което правя, е да подреждам темите по конспекта. Когато са разпределени, много по-лесно е да се прецени колко е обемен материалът и колко време ще бъде необходимо за научаването на всичко. Освен това понякога заглавията на темите не са толкова конкретни и е трудно да се прецени коя точка къде спада.

4.Така стигаме до правилното планиране. Много е важно материалът да бъде разпределен правилно според дните, които са на разположение. След подредбата по конспекта аз си записвам в календар кое кога ще уча. Обикновено не се движа точно по плана, но той ме улеснява да не остана с куп теми в последния момент.

5.Донякъде подобно на използването на маркери е ограждането на ключови думи с обикновена химикалка. Така те изпъкват, правят вечатление и е по-лесно да бъдат запомнени.

Processed with VSCO with f2 preset

Като цяло това са основните неща, които правя, за да улесня ученето. Разбира се, всеки има свое темпо на запомняне и свои навици, така че тези методи може да не работят винаги. Но като цяло ги намирам за много ефективни. И все пак не забравяйте да си отделяте време за почивка дори и през най-натоварените сесии!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s