5 любими филма

Сезонът на раздаване на филмови награди мина, но това е време, което винаги ме кара да си припомня някои мои любими филми и как мога да ги гледам безброй пъти, без да ми омръзнат. Смятам, че често многократно награждаваните ленти всъщност не са подходящи за ежедневния вкус. Напоследък те представят все по-ексцентрични сюжети, а намирам, че човек често има по-скоро нужда от лек, но все пак изпълнен със смисъл филм, който да му позволи да свърже собствения си живот или поне заобикалящия го свят с него.

През последните години изгледах доста филми, особено след като започна манията ми по Леонардо Дикаприо. Миналите няколко десетилетия наистина предлагат страхотни филмови истории. Веднага в ума ми изскачат “Форест Гъмп”, “Криминале”, “Речта на краля”, “Властелинът на пръстените” и още куп всепризнати класики. Но в тази статия ще говоря по-скоро за тези филми, които са ме впечатлили с лекотата и значението си, с цялостната визия, с обстановката, която пресъздават, с интересните и приятни персонажи и с детайлите, които са оригинални за всеки от тях.

Това са няколко истории, към които съм се връщала десетки пъти и към които продължавам да се връщам. Ето и любимите ми пет:

abouttimepic

About Time (Въпрос на време)

С думи не мога да опиша колко обичам този филм! Това е най-прекрасното нещо, което съм гледала! Всичко в него е невероятно: от симпатичния главен герой Тим и семейството му до фантастичия елемент на пътуване във времето (тема, която винаги ми е харесвала). И интересното за мен е, че въпреки този цетрален за филма елемент, пленителната история остава изключително реалистична и човешка. Препоръчвам го с цялото си същество!

loveactuallypic

Love Actually (Наистина любов)

“Наистина любов” идва напълно естествено след “Въпрос на време”. От същите създатели е, така че, ако харесвате единия, най-вероятно ще харесате и другия. И въпреки това намирам доста разлики между двата. Интригата в “Наистина любов” се завързва по един доста любопитен начин, а очарованието от филма се допълва от невероятната игра на много известните актьори, които присъстват навсякъде.

kinopoisk.ru

Begin Again (Започни отначало)

Първият път, когато гледах този филм, най-силно впечатление ми направи обстановката: красивите кадри, които пресъздават лято в Ню Йорк. И наистина тя има значение за сюжета. Но и самата история е красива и изключително оптимистична. Двама съвсем различни герои се намират в точния момент, за да си помогнат взаимно да преживеят миналото и да се възползват от новия шанс, който им дава животът.

rubysparkspic

Ruby Sparks (Руби Спаркс: мечтаното момиче)

Това е една завладяваща и магична история на самотен писател, който създава идеалното момиче за себе си в началото само на хартия. Нейната поява в реалния живот дава началото на поредица от случки, които разкриват различните страни на персонажите и състоянията, в които изпадат, на фона на песни на френски, които придават на филма уникална артистична обстановка.

backtotthefuturepic

Back to the Future (Завръщане в бъдещето)

Този филм има специална сантиментална стойност за мен, защото, когато с брат ми бяхме по-малки, го гледахме на всяка Коледа. И досега ми е любим, но не само заради коледните спомени. Това действително е отличен филм, който вече се е превърнал в класика. Изпълнен с хумор и носталгични елементи, “Завръщане в бъдещето” разказва вечната история на Марти Макфлай, който се връща в миналото, за да събере родителите си и да изпее дори преди Чък Бери “Johnny B. Goode”<3.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s