Хелоуин – да празнуваме ли?

31-ви октомври наближава, което означава, че дискотеките ще са пълни, а бабите и дядовците заканително ще размахват пръст към преоблечените и ще подвикват, че “Хелоуин не е български празник”.

Той всъщност не е и американски, както те мислят. Не е и католически.


aris-sfakianakis-358841-unsplash


С едно бързо влизане в Уикипедия разбираме, че Хелоуин произлиза от келтската Нова година, наречена “Сауин”, която келтите чествали в края на октомври/началото на ноември. Те вярвали, че тогава духовете на починалите през годината се връщали, за да намерят живи тела, в които да се вселят (spooky!). С цел да ги изплашат, келтите обличали животински кожи и глави и се събирали около огньове.

По-късно, в опитите да се превърне в християнски празник, Хелоуин е преименуван на “Вси светии” и е посветен на всички християнски светци и мъченици.

Все пак, езическият обичай остава разпространен сред хората и малко по малко (12 века по-късно) стигаме до днешния Хелоуин, празнуван доскоро главно в англоезичните страни.


rawpixel-1048261-unsplash


През последните години забелязваме значително по-голямо присъствие на хелоуински елементи и тук. И въпреки че аз лично ги усещам по-скоро като пресилен опит на магазини и заведения да привлекат внимание, вече като че ли не е толкова странно по това време витрините да са украсени с изкуствени паяжини и тикви.

Действително, имайки предвид, че имаме достъп до чуждестранни филми и музика, че пътуваме, че имаме приятели чужденци и като цяло контакт с чужди култури, е нормално празник, който в други държави е значим, да навлезе донякъде и тук. Още повече, защото обещава забавления, а хората никога не биха ги отказали.


mark-duffel-416969-unsplash


Все пак, тъй като наистина не е български празник, съгласна съм с някои, че в някаква степен е неуместно да се празнува. Но бих се радвала енергията, вложена в  изразяването на този гняв към Хелоуин, да се вложи по-скоро в старание да се запазят други наши традиции.

Лично на мен не ми се вярва скоро костюмирани деца да започнат да обикалят улиците за бонбони или семейства да правят фенери от тикви. Хелоуин по-скоро се свежда до това да представлява още един повод за събития по дискотеките, които да се преименуват от еди-какво-си парти на “Halloween party”.

А това не ми се струва чак толкова лошо.

Е, и повод някои момичета да се обличат по даден начин.

Това вече не е хубаво.


oscar-chevillard-453682-unsplash


Така че смятам, че нищо не пречи хората да се забавляват и ако Хелоуин е повод за това, то тогава празнуването му не е толкова страшно (много добро попадение на дума). Ако пък мислите, че е странно да си избирате костюми, недейте. Аз лично се чувствам ужасно неловко и по всякакъв начин се опитвам да избягам от това.

А и си оставам верен фен на Коледа!


neonbrand-432965-unsplash


А и има много по-страшни неща от някого, преоблечен като вампир.

Например данъците или да срещнеш бившия си в супермаркета. 🙂

До следвящия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s