Немският коледен базар в София: отброяването до Коледа стана официално. Какво можем да открием тази година?

Немският коледен базар отново е тук! На 23-ти ноември беше откриването му за 2018 година и ще остане отворен чак до 23-ти декември.

Това означава, че дори тези, които по всякакъв начин се опитват да избягат от Коледа и критикуват украсата, „защото през ноември още е рано“, ще трябва да се предадат – времето минава и празниците наближават.


Processed with VSCO with m2 preset


Паркът пред Народния театър „Иван Вазов“ отново разпръсква коледно настроение по всеки, който мине оттам. Десетките богато украсени къщички, които сякаш са извадени от приказка за елфи или от някакво коледно селце, привличат погледа с празничния си вид и карат декемврийския студ да изглежда незначителен, при положение че те предлагат всякакви вкусотии.

Ще стигна и до тях.


Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb2 preset


Всъщност, коледните базари водят началото си от средновековна Виена. През 1294 година се създава т.нар. Декемврийски пазар за малките виенски търговци. Занаятчиите получават право да отворят щандове, на които да продават произведеното преди празниците. Няколко века по-късно той вече съзнателно се провежда именно около Коледа и Нова година, а още няколко века по-късно се преуменува на „Коледен базар“. През това време базарите започват да се организират на различни места, а в даден момент освен обикновените стоки търговците решават да предлагат и сладкиши, за да насърчават хората да купуват – и така стигаме до модерната форма на коледните базари.


Processed with VSCO with hb2 preset


В София Немският коледен базар се организира вече за осми път. Тук той успешно си проправя пътя към това да стане постоянна традиция и доста голяма част от жителите на града го очакват, тъй като си е в реда на нещата към края на ноември да пият греяно вино и да похапват чуроси.


Processed with VSCO with hb2 preset


Коледният базар действително има невероятна атмосфера, изпълнена с уют и (напук на времето) топлина. Блещукащите светлинки, голямата украсена елха, коледните песни, приказният вид на къщите, дори навалицата създават празнична обстановка, която зарежда всеки със страхотно настроение. Коледният дух струи отвсякъде и изпълва хората с радост и с  очакване на празниците и мисли за топъл шоколад и подаръци.

Тази година пред Народния театър отново откриваме много видове немски наденички, пилешки шишчета, зеле, както и печени и пържени картофи или картофена салата. Хлебчетата и брецелите също не липсват, а и сирената, чуросите (и още как!), палачинките, тортите, шоколадът. Но пък има още нови тестени изделия, лучени кръгчета, гофрети, бургери…


Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb2 preset


Разбира се, бирата и греяното вино отново са тук, както и коледните украшения, детският кът, фото студиото и сцената, на която ще се провеждат събитията от програмата.


Processed with VSCO with hb2 preset


Немският коледен базар отново изпълва центъра на столицата с коледно настроение.

Остава ви само месец да отивате възможно най-често.

До следващия път!

Алекс


 

Processed with VSCO with m2 preset


 

One thought on “Немският коледен базар в София: отброяването до Коледа стана официално. Какво можем да открием тази година?

Leave a comment