Кавала – първото ми пътуване до Гърция, защо си заслужава да отидете + препоръка за хотел

Отиване до Гърция през декември може да звучи необичайно.

Поне на мен със сигурност ми се стори такова, когато на близките ми им хрумна тази идея. Но пък си казах „защо не?“ и без много мислене потеглих с тях.

Тъй като дните след Коледа не са подходящи за плаж, не успях да изпълня типичните дейности на турист в Гърция. Но за мой късмет в Кавала има и много други интересни неща.

Колкото и да е странно, имайки предвид това, че ни е съседка, никога не бях ходила в Гърция и не знаех какво да очаквам. Така че ето първо малко информация за Кавала:


Processed with VSCO with hb2 preset

Processed with VSCO with hb2 preset


Кавала е град в Северна Гърция, най-важното пристанище в Източна Македония и Тракия (на около 4 часа с кола от София). Градът е заселен още от праисторически времена и има богата история. Днес населението му е почти 60 хиляди души. Една от основните забележителности е Кавалският акведукт, за който се предполага, че съществува още от римско време, но чиято сегашна структура е от XVIв., по-конкретно, от епохата на султан Сюлейман Великолепни.


Processed with VSCO with hb2 preset


Освен с акведукта Кавала се отличава със своята крепост от XVв., издигаща се над града и морето. Някога служила за военни цели, днес тя привлича всички туристи не само с историята си, но и защото предлага страхотна гледка към целия град, акведукта, морето и пристанището, а от някогашните войници са останали само тесните коридори и още по-тесните стълби, които водят нагоре.


Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb2 preset


По пътя обратно Старият град привлича с архитектурата си, стръмните баири и разбира се, с морето, с което не можахме да се разминем макар и само снимайки го.


Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb2 preset


Центърът на Кавала притежава изключително приятна атмосфера. В китните улички се намират модерни и светли кафенета (чийто горещ шоколад ме стопляше след цял ден на студения вятър), както и стилни бутици, автентични магазинчета и привличащи погледа сладкарници. Светлите фасади на сградите и преплитащите се алеи създават усещане за простор и свежест, но едновременно с това – за уют и приветливост.


Processed with VSCO with hb2 preset


А при разходка по-нагоре по баирите сред разхвърляните насам-натам къщи човек наистина усеща настроението на града. Ъгъл след ъгъл се откриват нови тесни и стръмни улици, дворчета или пък някоя мързелива котка, полегнала до оградата.

Престоят в Кавала обаче нямаше да е това, в което се превърна, ако не беше отсядането ни в хотел “The Anthemion House”.


Processed with VSCO with hb2 preset


Хотелът е сравнително малък и всъщност много повече прилича на къща. Много е уютен и светъл, а и е на няколко метра от онзи акведукт, за който споменах по-горе. Така че разположението му е идеално и се намира близо до куп интересни неща за разглеждане.


Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb2 preset


Още при пристигането ни бяхме очаровани от посрещането от страхотния персонал с изключително вкусни домашни гръцки коледни сладки и сироп от нар и арония.


Processed with VSCO with hb2 preset


Стаите са уютни и стилно обзаведени, без обаче да губят гръцкото усещане, и разполагат с всички удобства – кафе, чай, а и вино като комплимент от хотела, допълнителни печки за зиморничави хора като мен, любимите ми шампоани и душ гелове на “Apivita” и не на последно място Netflix, благодарение на който изгледах за нула време и за пореден път сериала “Stranger Things”.


Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb2 preset


Закуската също беше чудесна, предлагайки по нещо за всеки вкус, и беше поднесена в една очарователна уютна зала.

Можете да отидете на Instagram страницата на “The Anthemion House”  тук.


Processed with VSCO with hb2 preset


Кавала се оказа за мен едно чудесно изживяване, за което не подозирах, още повече, че ни е едва ли не на един хвърлей камък. Съвсем различно усещане, нови места за разглеждане, много сладки за изяждане… Накратко, едно прекрасно пътуване.

До следващия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s