14-ти февруари: 5 причини да сте щастливи, че нямате среща

Нека за минута оставим настрана спора за 14-ти февруари, за който така или иначе съм сигурна, че всички имате мнение.

Защото, каквото и да мислите за този празник/“празник”, няма как да избягате от равносметката дали ще го прекарате с половинката си, или сами. Ако спадате към втория случай, най-вероятно с ужас и досада очаквате въпросите “Какво ще правиш на 14-ти?” и придружаващите ги погледи, изпълнени със съжаление, които задължително идват след отговора ви.

Но няма страшно! Оказва се, че да нямате среща точно на тази дата си има своите предимства. И те въобще не са малко.

(Тук благодаря на моите щастливи “сингъл” приятели, които са абсолютно доволни от ситуацията си, и които ми помогнаха да напиша тази статия!)

Нека най-накрая преминем към списъка:

1. Спестяваш си риска да разочароваш някого. Каквото и да си говорим, тази дата винаги е свързана с невероятни и грандиозни романтични жестове. Добре, но ако самите ние не сме романтични? Вместо да правим невъзможното, за да успеем да вземем голям букет с рози, шоколад, подаръци, да сготвим или да организираме разходка с каляска, а ако остане време да вземем и годежен пръстен, вариантът да си останем вкъщи в студената февруарска нощ е много по-малко стресиращ. А и по-безопасен.

2. Навалицата по заведенията. Да успееш да организираш хубава вечеря на 14-ти февруари е истински подвиг. Всички ресторанти са пълни и резервациите се правят доста по-рано от обикновеното – в противен случай просто няма да намерите свободни места. Допълнителното затруднение идва и от това да попаднете на наистина приятно място, тъй като пълните и шумни заведения определено убиват романтиката.

3. Спестявате излишни пари. Около празника винаги се наблюдава поскъпване на всички типични за него цветя, бонбони и картички. Това са неща, от които просто нямате нужда. И за които със сигурност не искате да плащате в пъти повече от обичайната им стойност.

4. Лесно завързвате запознанства. По две причини – от една страна, много хора са по-отворени към нови връзки заради романтичното насторение и самотата, която датата им внушава, и от друга, дори само да попитате “Имаш ли планове за 14-ти?” и да ви отговорят с “не”, вече знаете, че въпросният човек е необвързан, а и свободен на 14-ти и много лесно бихте могли да организирате отиване на някое готино събитие заедно.

5. Винаги е по-добре да си сам, отколкото с грешния човек. Това важи с пълна сила за този ден, изпълнен с организация, стрес и изобретателно мислене. Да пожертвате толкова енергия, за някого, който не я заслужава, е пълно разхищение, което, за съжаление, след време може да се окаже болезнено, както и спомените, които ще останат в последствие. Всъщност, когато попаднете на точния човек, твърде вероятно е дори да не се вълнувате от това, че е Свети Валентин.

Бонус предимство: рано или късно ще пуснат шоколада и плюшените мечета на промоция.

Разбира се, съвсем друг въпрос е цялата тази суета около 14-ти, създадена главно от реклами и филми, а не заради исторически причини, както и противопоставянето му на Трифон Зарезан, който печели привърженици с българските си традиции и с виното. Свети Валентин не е официален празник, така че нищо не ви кара да го празнувате.

И преди да започнете да ме осъждате за това, че тогава ще излизам и цялата статия рискува да излезе лицемерна, нека само да кажа, че приятелят ми се казва Трифон.

До следващия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s