Какво научих от по-големия си брат

Колкото и да не го осъзнавам, брат ми става на 29 години. 29! В главата ми той си стои някъде на 17 и това не се променя, но въпреки упоритото ми съпротивление, разни неудобни за тази моя нагласа неща постоянно ми напомнят колко време е минало. В крайна сметка живее на друго място, работи, пътува и като цяло прави каквото си иска, защото… ами защото е голям.

Разбира се, всичко това ми позволява да се шегувам за възрастта му, още повече, че разликата ни не е толкова малка. Така де, той няма как да стане по-млад от мен и не пропускам случай да му го напомня. И ако някога му завиждах, че е по-голям и има повече свобода от мен, сега май съм си добре така.

Затова би трябвало да смятаме, че вече е помъдрял и реших, че ще е добре да споделя съответно всички мъдри неща, които знам от него. Всъщност може би най-важното е, че ме научи да плувам или в моя случай да знам как да не потъвам. Но все пак изключих плуването от списъка, в който има по-скоро случайни неща с голямо значение.

Някои от тях са доста очевидни – просто, когато бях малка, не знаех например, че не трябва да се поставя порцеланова чиния върху работещ котлон…

Влади:

1.”Не трябва да се поставя порцеланова чиния върху работещ котлон.”

Дори няма да коментирам. Май ми спаси живота тогава.

Най-вероятно не е съвсем ясно защо бих направила такова нещо, така че обяснявам. Всъщност, бях малка и исках да си стопля някакво ядене. Очевидно съм решила, че така ще успея, но за щастие той ме спря, преди да счупя нещо.

2.”Никога не издавай другите деца в отбора по футбол пред учителите.”

При мен това важеше за малките балеринчета и за съучиниците ми като цяло. Но това правило си е класика и дори да ядосваше учителите, заздравяваше приятелството.

3.”Дядо Коледа определено съществува…”

…и тези, които твърдят обратното, просто са получили суров картоф на Коледа. Нещо повече – когато бях малка, брат ми страшно убеден ми разказваше как чул човек с ботуши да излиза от комина през нощта и аз естествено се разтрепервах и го гледах с опулен поглед, пълен с възхищение. Ами, на сутринта намирах плюшени играчки под елхата, така че явно трябва да е истина.

4.”Рок песен без соло на китара не е истинска рок песен.”

Това всъщност и други хора са ми го казвали! Не мога да кажа, че всеки път внимателно слушам дали има соло, или не, но понякога разликата определено е очевидна и човек си дава сметка защо дадена песен звучи някак недовършена. Така или иначе, той не ми пускаше от другите песни.

5.”Не ходи на училище, когато си болна.”

Преди да се засмеете, защото вие и без настинки сте бягали от часове, в училище бях голям зубър и винаги се притеснявах, че ще изпусна нещо важно. Затова обяснявах, че се чувствам добре и мога да не отсъствам. Разбира се, това беше лъжа и брат ми винаги ме убеждаваше да не ходя. Това естествено беше разумното решение – само веднъж наруших това правило и настинката ме повтори.

6.”Завръщане в бъдещето” е страхотен филм!”

Брат ми е първият, който ми пусна този филм, който и до днес обожавам. Традиция е да се гледа на всяка Коледа и при всеки друг удобен случай. Остроумните шеги и режисьорските закачки, от които откривам все повече с всяко следващо гледане, както и песента Johnny B. Goode са част от нещата, които правят “Завръщане в бъдещето” един от любимите ми филми за всички времена.


IMG_1859


Това са 6-те важни момента, които имат своето значение и до днес.

Благодаря, Влади!

Честит рожден ден!

 

 

 

 

2 thoughts on “Какво научих от по-големия си брат

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s