London Calling: обикаляне, снимки и много изненади

Окей, това е може би най-предсказуемото заглавие, което можех да измисля за статията. Но не мога да позволя тази песен само на мен да ми е в главата постоянно, а и името й пасва прекалено перфектно, за да не го сложа.

(Обяснявам: London Calling е песен на The Clash – тези, които пеят Should I Stay or Should I Go a.k.a. песента от Stranger Things.)


Processed with VSCO with hb2 preset


Както обещах предишния път, ще разкажа и за деня, прекаран в столицата на Великобритания. А тя се оказа много по-различна от това, което очаквах.

Всъщност, от малка мечтаех за пътуване до Лондон заради много любими мои книги и филми, чието действие се развиваше именно там. Така че не знам дали очаквах да срещна магьосници, Елизабет Бенет или Хю Грант зад някоя синя врата, но във всеки случай реалността е много далеч от магическите представи, които имах.


Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb2 preset


Лондон се оказа нещо съвсем различно. Градът е много по-голям, отколкото можех да си представя, и много, ама много по-забързан и динамичен. В един момент си дадох сметка, че цял ден препускам по тротоарите и дори не ми хрумва идеята за спокойна разходка – просто всички хора бързат за някъде и ме повличат в тяхното потичване по улиците.


Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb2 preset


Разбира се, основната цел беше да видим главните забележителности, а междувременно да разглеждаме улиците и витрините на магазините. Няколко пречки се появиха при изпълнението на този план:

  • Реставрацията на Биг Бен
  • Реставрацията на Парламента
  • Опашката от над 100 души за Уестминстърското абатство
  • Забраняването на достъпа до Даунинг стрийт 10, тъй като куп журналисти се бяха струпали там

Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb2 preset


Така, за съжаление не успяхме да видим някои от най-известните забележителности в Лондон. Но пък стигнахме до Бъкингамския дворец, до British Museum, както и до Националната галерия (и на двете места има вход свободен), до Уестминстърското абатство (отвън), до Площад Трафалгар, Piccadilly Circus.


Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb2 preset


Типичните лондонски гледки са навсякъде. Разбира се, има много от двуетажните червени автобуси, от телефонните кабини, както и големи булеварди с луксозни бутици и изискани ресторанти; точно както във филмите, в парковете е пълно с хора, които лягат направо на тревата и хапват по нещо или четат книга; магазините за сувенири са пълни с артикули, посветени на мечето Падингтън и на Мистър Бийн и естествено с магнитчета с ликовете на членовете на кралското семейство.


Processed with VSCO with hb2 presetProcessed with VSCO with hb2 preset


Естествено, не се разминахме и със странни изненади като това, че всички пресичат на червено и че имаше косъм в сладоледа ми за 4.50 паунда (приблизително 10 лева).


Processed with VSCO with hb2 preset


Лондон е наистина много голям град, пълен с различни хора от всякакви култури. Всичко и всички са в движение, което те повлича и те кара да се чувстваш част от динамичната атмосфера. Ще го запомня най-вече с бързото темпо на живота и сблъскването с най-различни усмихнати, тичащи хора.


Processed with VSCO with hb2 preset


И естествено с фразата на Джоуи “Лондон, бейби!”, позната на всички фенове на “Приятели”.

До следващия път!

Алекс

IMG_2456

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s