Сьомгова пъстърва с картофена салата и печени броколи

Неотдавна споделих тук началото на готварските си приключения и смятам, че разказът няма да е пълен без качена рецепта.

Въпреки че хранителният режим, споменат в предишната статия, създаде трудности, защото всеки ден се готвеше нещо ново поне по два пъти, реших да потърся положителното в ситуацията и да се възползвам от нея, за да се вдъхновя и да науча едно-две неща. Тъй като освен ангажиращ, той беше и много еднообразен, се наложи сама да се разровя за идеи за нова любима рецепта, и именно така дойде хрумването за тази здравословна риба.


20191027-IMG_1573


Всъщност, не бях готвила такава преди въпросния режим, защото ми се струваше сложно, а и (нека бъдем честни) вкусната риба не е евтина. Но понеже имахме много ограничен избор откъм храна, се видях принудена да използвам всяка възможност за разнообразие.

Следователно взех идеята за риба, но доста разнообразих рецептата, за да е подходяща за всеки, а не само за спазващи режим.


20191027-IMG_1574


А защо не сьомга?

Сьомговата пъстърва е хибрид между сьомга и пъстърва (не си личи от името, нали?). С готвенето й, я опитах за първи път, така че донякъде поех риск, но се получи добре и оттогава гледам по-често да си я приготвям. Тя има доста качества, ето и някои от тях:

 • вкусът й е близък до този на сьомгата
 • цената й е по-достъпна
 • изключително лесна за готвене е
 • няма кости
 • позволява да се комбинира с различни гарнитури

Аз лично я приготвих с картофена салата (варените картофи са неразделна част от режима, та реших и аз да ям от тях, но в по-вкусна форма) и с печени броколи, които преоткрих наскоро.

Ето и рецептата (за една порция, защото… само аз ядох версията без ограниченията на режима):

 • 200г. сьомгова пъстърва
 • 100-150г. картофи
 • червен лук
 • броколи (на око, аз винаги прекалявам с тях)
 • сол
 • лимон
 • мазнина

20191027-IMG_156220191027-IMG_1565


Обикновено нарязвам пъстървата на парчета като на снимката и ги овкусявам със сол и лимонов сок. След това ги поставям на нагорещен грил-тиган с кожата надолу. На този етап не слагам абсолютно никаква мазнина, защото няма нужда от такава – рибата пуска достатъчно мазнина, даже понякога прекалено много. След няколко минути я обръщам и когато е леко зачервена от всяка страна, я махам от тигана.

Картофите, обелени и нарязани, сварявам в подсолена вода, изцеждам ги и после ги разбърквам с олио и нарязания на ситно лук. Картофената салата е готова (да, наистина става толкова лесно).Броколите обикновено нарязвам на парчета, като гледам да оставям по-малко от стъбълцето (както на снимките). Сварявам и тях в подсолена вода за около 5 минути максимум, след което ги слагам в намазнена тава за още 5-6 минути във фурната на 200 градуса. Печените броколи са чудесни в комбинация с различни сирена, но не съм сигурна дали е добра идея в случая, така че ги оставям така.


20191027-IMG_1570


Винаги когато е готово, се изненадвам приятно колко вкусно е всичко и колко добре се допълват вкусовете. Цветовете в чинията изглеждат страхотно и веднага засилват апетита, но освен това това ястие е разнообразно и здравословно.

Надявам се тази рецепта да ви е вдъхновила да си приготвите нещо вкусно и най-вече да експериментирате с нови идеи!

До следващия път!

Алекс