Откъде идват любимите ни коледни традиции?

Коледната магия вече се усеща все по-осезаемо. Витрините блестят от украса, моловете преливат от купуващи подаръци хора, а песента на Марая Кери кънти в ушите ни.

Въпреки че всяко семейство си има свой начин на празнуване, днес се радваме и на добре утвърдени традиции, които неизменно се повтарят ежегодно. До голяма степен именно с тях свързваме празника и често, когато си мислим за края на декември, си представяме украсяване на елха или слушане на коледни песни. Така, всяка година се радваме на вълшебната сила на традициите да ни връщат назад и да ни карат да се почувстваме като развълнувани деца дори и да сме големи.

Но откъде всъщност произлизат тези обичаи и дали винаги са носели същия смисъл? Ето някои от тях:


freestocks-org--Qf9JKLysUg-unsplash


1.Коледна елха

Още преди появата на християнството хората поставяли в домовете си вечнозелени дървета, за да си напомнят, че растителността и жизнеността в природата ще се завърнат скоро. През 17-ти век германците, за които традиционно отбелязването на зимното слънцестоене било особено важно заради тежките зими на север, започнали да украсяват елхи с червени ябълки (оттук идват и червените играчки), за да символизират Райската градина. Но коледното дърво придобива особена популярност през 19-ти век, когато кралица Виктория решава да постави такова, за да спази обичая от родната страна на съпруга си, принц Алберт, който бил от немски произход. Те били последвани от много аристократични фамилии, а след това – и от много други хора по целия свят.


chad-madden-SUTfFCAHV_A-unsplash


2.Закачане на чорапи на камината

Всяка година хиляди деца закачат чорапи на камините в домовете си с надеждата Дядо Коледа да ги напълни с подаръци. Смята се, че тази традиция идва от обичая в някои страни децата да оставят ботушите си на Никулден. Но е възможно да произхожда и от стара история, която разказва за вдовец, твърде беден, за да плати зестрите на трите си дъщери. Свети Никола чул за нещастието на бащата и пуснал златни монети през комина в дома на семейството, а те паднали в чорапите на момичетата, които съхнели на камината. Според по-стара версия на историята златото било хвърлено от прозорец в краката на вдовеца.


dayne-topkin-D-83TAlOr1I-unsplash


3.Целувки под имела

Тази традиция пък идва от келтите. За тях имелът имал лечебни свойства и бил свързан с мира и плодородието, тъй като цъфти и в най-суровите зими. Растението се слявело като такъв символ и в Древна Гърция и Рим, където се празнувал празника Сатурналии (честване на зимното слънцестоене). По-късно, през 19-ти век, прислужниците в Англия, а след това и господарите им смятали, че могат да откраднат целувка от жена, застанала под имела, а отказът й носел лош късмет.


mel-poole-LUPXhXj2ip0-unsplash


И така, много различни култури са допринесли за Коледата, която имаме днес. Но и досега продължаваме да създаваме нови традиции.

Не бих се изненадала, ако след години хората четат подобни статии за произхода на гледането на “Сам вкъщи” всяка година например (а това би било супер).

До следващия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s