My haircare journey: как възстанових сухата си коса

Безкрайните ми опити да се справям с косата си от години са част от ежедневието ми. Сухите, твърди и бухнали кичури, които упорито ми пречеха да изглеждам като момиче със средностатистическо количество коса, станаха причина за многократни проучвания и експерименти, докато открия правилната за мен грижа.

Години наред се опитвах да пусна косата си дълга, като в същото време използвах крайно неподходящи за нея продукти. Като резултат тя изглеждаше суха, изтощена и лишена от всякакъв блясък и жизненост. Малко по-запозната кое й се отразява добре и кое не, но все пак винаги недоволна от състоянието й, в един момент започнах постепенно да скъсявам прическата си, докато не реших, че се чувствам добре с bob. Тази дължина ми спести постоянните грижи и безкрайните поглъщащи тормозения по външния й вид, а и беше глътка свеж въздух след продължителните неуспешни опити да нося косата си дълга.


9FBCF7E9-F01A-4420-AFFB-589F4252DC16


След три години с къса прическа ми се прииска отново да пусна косата си, но този път както трябва. Мотивирах се да открия грижата, която ще помогне на мен – не само като марки продукти, но и правилна рутина. След безброй статии, съвети и видеа в YouTube малко по малко се запознавах с все повече детайли, които ми помогнаха да изградя подходящи познания, а и навици.

И така, в момента се чувствам напълно доволна от външния вид на косата си и мисля, че моментът е подходящ да споделя с вас това, което помогна и на мен.

Важно е обаче първо да сте сигурни в типа си коса. Както споменах, аз имах проблем със сухите кичури, така че ако вашите не са такива, възможно е някои от съветите ми да не са подходящи за вас.


969BEA00-1D17-4F64-B03E-D0409AA36F9C


Хидратация. Отне ми твърде дълго време да осъзная, че косата ми не е изтощена, увредена или каквото и да е друго, а именно суха. Съответно затова ставаше твърда и най-вече бухнала. Всъщност, случвало ли ви се е, когато сте във влажен климат, косата ви да става все по-обемна (да, като на Моника от “Приятели”)? Ако на косъма му липсва хидратация, той се опитва да си я набави от средата, т.е. ако не искате косата ви да бухва, тя трябва да е добре хидратирана. Този проблем е по-типичен за къдрави коси, между другото. Така или иначе оставих всякакви продукти за възстановяване и взех такива за хидратиране. Вече съм писала за шампоана на OGX с кокосова вода, но тъй като и досега съм най-доволна от него, ето линк към статията. А вече ползвам и балсама към него, от който съм също толкова доволна.

Общо взето, дори типът ви коса да е друг, препоръчвам да избягвате изцяло продукти със силикони или сулфати, които силно влошават състоянието на косата.

+пийте много вода!


DE11F89E-9557-4EFD-9779-70BAEF6193ED


Миене на коса веднъж седмично. Винаги съм знаела, че не е добре да миеш косата си всеки ден. Но по време на една напрегната сесия, когато учех от сутрин до вечер, всеки ден отлагах миенето й, защото очевидно нямах време за хигиена? Така или иначе не излизах никъде и просто я държах вързана на messy bun (леле колко messy беше този bun!) и неусетно започнах да я мия веднъж седмично. Косата ми веднага започна да бъде по-лъскава, гладка и мека, а и да се омазнява по-бавно. Истината е, че маслата, произвеждани от скалпа, подхранват косъма и са много полезни за него. Колкото по-често измивате всичко това с шампоан, толкова повече лишавате кичурите си от тези масла и стимулирате скалпа да компенсира и да се омазнява по-бързо. Дори съм чувала, че хората, които имат нужда да мият косата си всеки ден, използват прекалено силни шампоани. Въпрос на навик и постоянство е малко по малко да разреждате миенията и косата ви ще ви се отблагодари със страхотен външен вид и дълготрайна свежест.


AFBB36F6-3F8A-4EFC-AD7C-D449F15D42B3797359D4-AAE9-4C9E-AF82-1AC0716ECBE5


Спазване на рутина. Когато си създадете добра рутина, много е важно да се придържате към нея. Например, за сухата си коса използвам хидратиращи шампоан и балсам при всяко миене, след тях – балсам без отмиване, а веднъж на две седмици и маска – добре е да не пренебрегвате маските, тъй като те са основният начин да подхранвате кичурите си по дължините. След измиване оставям косата си да изсъхне сама, докато е около 80 процента суха, преди да прибегна към сешоар. Тук ми се иска да вметна нещо за изключително популярните маски за коса от кокосово масло, защото съм сигурна, че все някой ви ги е препоръчвал. Действително, много жени обичат да го нанасят по корените и дължината на кичурите си за няколко часа или за през нощта за невероятен блясък и мекота. При мен обаче не се получи точно така, дори стана обратното – косата ми беше още по-суха, рошава и трудна за разресване, което след кратко проучване в интернет се оказа разпространен ефект точно сред жените със сухи коси. Аз лично много харесвам например маската от серията на L’Oreal BOTANICALS fresh care, от която е и грижата за коса без отмиване на снимката.


B652C7E6-BCC8-4371-9C5D-E8D179472851


Правилните аксесоари. За съжаление, много наши навици често вредят на доброто състояние на прическата. Силно ви съветвам да избягвате редовното връзване на косата на конски опашки заради ластиците, които накъсват косъма (сещате ли се за онази линия в косата, която оставят?), а и заради напрежението върху предната линия на косата. По-добър вариант е поне да връзвате косите си на различни места всеки ден и със скрънчита, които са много по-щадящи, а точно сега са и много модерни. Плитките и коковете също са по-добър избор за здравия вид на прическата ви, тъй като напрежението е по-равномерно разпределено. Добър ефект върху косата ви ще има и качествена дървена четка за коса. Моята например е бамбукова от The Body Shop. А при възможност, сменете и памучната си калъфка за възглавница със сатенена, тъй като ще намали триенето и косата ви ще е по-гладка.

 

Още няколко бонус съвета:

  • Не сресвайте, плетете или връзвайте косата си, докато е мокра – тогава е много по-крехка и чуплива
  • Вместо кърпа използвайте памучна тениска за подсушаване – тя няма да отнеме толкова от хидратацията на косъма
  • Здравословното хранене има влияние и върху здравето на косата – още една причина да включите в менюто си повече плодове, зеленчуци, риба, ядки…

20200405-IMG_2625


Надявам се опитът ми в справянето с бухналата и рошава коса да помогне и на вас. Честно казано, не очаквах статията да стане толкова дълга, но ако междувременно открия още съвети, със сигурност ще ги споделя.

До следващия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s