Нов октомврийски bucket list: какво не трябва да пропускаме да направим този месец?

Още не мога да приема напълно, че вече е октомври. Сякаш за седмица лятото окончателно беше пометено от есента и отвсякъде замириса на печени чушки.

Лятото ще ми липсва, но истината е, че октомври е един от любимите ми периоди от годината. За щастие, сезонът предлага много страхотни неща, характерни само за него: жълтите и оранжеви цветове по дърветата, печената тиква и онзи страхотен уют, когато прекарате дъждовен ден вкъщи, гледайки филми или изпробвайки нова рецепта. Действително, есента носи със себе си магия, която се усеща навсякъде във въздуха, с всяка стъпка върху сухите листа и глътка топъл чай (така де, исках да кажа pumpkin spice latte).

Разбира се, напълно умишлено пропускам течащите носове и мокрите чорапи, когато някоя локва ни изненада – не е добре да мислим за това, докато още страдаме по лятото.

И все пак, любимото ми нещо през есента е онова усещане за ново начало, което се заражда у много от нас. Забелязала съм, че голяма част от хората са най-вдъхновени и мотивирани именно сега. Затова реших да съставя списък с неща, които очаквам с нетърпение и за които октомври със сигурност е най-подходящият месец. Нека се опитаме да се насладим максимално на характерните слънчеви, но застудяващи дни, когато всичко наоколо е разнообразие и уют.

  • Есенна декорация вкъщи. Едва през последните седмици осъзнавам какво голямо влияние върху нас има пространството, в което живеем. Много е важно да поддържаме средата си подредена и организирана, но и малко есенна декорация е достатъчна да преобрази дори още повече дома ни. Лампичките по прозорците или лавиците с книги, букетите от цветя в есенната гама и декоративните тикви са любимите ми елементи, които добавих вкъщи. Освен тях можете да украсите и с венци от изкуствени листа, ароматни свещи, постери с цитати за есента, топли одеяла по дивана и общо взето всичко, което ви създава усещане за уют и топлина.
  • Road trip. Сезонът на отпуските приключи, но би било много тъжно да не използваме най-вероятно последните слънчеви уикенди. А списъскът с места, на които можем да отидем е безкраен. Горите и парковете сега са в прекрасни цветове, планините са още подходящи за разходки, язовирите са безкрайно красиви, а на много различни места в градовете се организират есенни базари, фестивали и най-различни събития. С толкова много идеи сме само на час-два път от инстаграм снимки, които ще можем да направим пак чак след година.
  • Нова рецепта с тиква. Обожавам печена тиква, но наскоро открих, че предпочитаното превозно средство на Пепеляшка има далеч повече възможности от това да бъде залято с мед. Бях доста заинтригувана, когато пинтерест започна да ми предлага ризото, мъфини, бисквити, салати, киш и още какво ли не – всичко с тиква. Още не съм опитала да приготвя някое от тези ястия, но добавям тази идея в октомврийския списък именно с това намерение. За сметка на това, миналия уикенд за първи път изпекох тиква сама и смятам, че се получи страшно вкусно!
  • Прибиране на летните дрехи и изваждане на зимните. Страхотна идея е да отделите един от многото дъждовни дни за организиране на гардероба си. Едва ли скоро ще носите отново летните рокли и къси панталони и сега те заемат излишно място по рафтовете ви. От друга страна, да извадите топлите пуловери, ботите и есенните шалове ще придаде още по-уютна атмосфера и ще ви се прииска отново да носите кафяво, оранжево, тъмнозелено…
  • Есенни снимки. Есента е много красива, но минава, преди да се усетим. Винаги успява да ни се изплъзне, без да сме й се насладили напълно. Затова преди да отлетят неусетно, както всяка година, много ми се иска да хвана възможно най-много от красивите октомврийски дни: да заснема пожълтяващите листа, последните късни залези и разходките в природата, преди да стане по-студено, отколкото мога да понеса. За щастие, има безкрайно много идеи за снимки по това време на годината. Дори и да не ви се излиза, можете да запечатате топлите моменти вкъщи с одеяла и чаша чай.

Така че нека не се поддаваме на депресиращата прогноза за времето и се насладим на този цветен и магичен месец – все пак остава още време, докато вече не е странно да чакаме Коледа. Пожелавам ви много красиви и топли уикенди, прекарани с добра компания и поне един типично есенен филмов маратон за онези мрачни дни, когато от 10 сутринта изглежда сякаш вече се е стъмнило.

До следващия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s