Как направихме дома си уютен за студените месеци?

Докато навън става все по-студено (а вече и много коледно!), със сигурност всички искаме вкъщи да ни е приятно и уютно. Нищо не може да се сравни с усещането наоколо да падат снежинки, а вътре да сме на топло в компанията на ежегодния маратон на “Сам вкъщи”.

През последните месеци осъзнах колко наистина огромно влияние върху нас има пространството ни и как вече 2/3 от мислите ми са “дали ще е по-добре да преместим това там или там” или “тези чорапи могат да са по-добре организирани”. Така че просто нямаше как да пропусна повод да поговоря за това, как да направим дома си по-уютен.

Когато започнахме да понагласяме неща в апартамента ни, тъкмо идваше топлото време и гледахме да се съобразяваме с това при избора на различните дреболии. Всичко беше функционално, изчистено и максимално семпло, което с две думи означава, че взимахме само най-необходимото за момента, заедно с няколко стайни растения като бонус. С наближаването на есента обаче много ми се прииска да променя малко атмосферата у нас и да създам усещане за повече топлина и уют. Вярно е, че т.нар. “декорация” бяха основно декоративни тикви навсякъде, но си беше септември/октомври и смятам, че за момента си беше напълно адекватно. Нали?

Така или иначе през процеса понаучих няколко трика, които ми помогнаха да създам повече уют у нас и които идеално ще паснат и с коледната украса, чийто момент направо си настъпи. Ето моите идеи, групирани в три основни точки – текстил, светлина и декорация.

Текстил

Под текстил главно имам предвид няколко елемента – декоративни, но и полезни за вкъщи – с които се сдобивахме постепенно и които доста драстично преобразиха напълно усещането в апартамента ни.

Всъщност идеята за тази статия ми дойде, докато търсех начин да прибера няколкото одеяла, които бях избрала за дивана, и си дадох сметка колко много допринасят те за обстановката. Първоначално ги взех, защото съм от хората, на които винаги им е студено, но освен, че са пухкави и меки, изглеждат страхотно, наметнати небрежно на мебелите, стига да са в правилните цветове и принтове. Когато не са на дивана или на някой стол, ги прибирам в кошница или кутия така, че да се подават и все пак да внасят цвят. Като цяло вече разбирам защо във всички каталози за обзавеждане в снимките на всекидневните всички мебели са покрити със сладки карирани одеяла.

Тук попадат също пердетата и килимът, които задължително трябва да добавите към интериора си, ако все още не сте. Не мисля, че има елемент от обзавеждането, който по-драстично да преобрази цялата ни стая, но и действително да създава топлина, като килимът. А и никоя стая не е завършена без пердета – това го знам още от времето, когато играех “Sims”.

Светлина

Различните източници на светлина в стаята също са важна част за създаването на уют, а и носят усещането, че помещенията са по-просторни, отколкото са всъщност. Настолните лампи например често освен необходимост са и чаровен детайл от интериора.

И все пак ароматните свещи може би са първото нещо, за което сте си помислили, когато сте прочели заглавието на статията. Според мен те си остават най-предпочитаният начин за декориране от идването на есента чак до връщането на пролетта. И има защо – наистина са страхотни! Но няма да се спирам много на тях, защото ние сме доста нови в това, а съм сигурна, че повечето от вас вече и имат любими аромати и свещници и като цяло по-скоро ще ми е полезно да прочета статия за подходящи свещи за вкъщи, отколкото да пиша такава…

Лампичките обаче са нещо, на което със сигурност ще наблегна отново (сигурно за 20-ти път в този блог. Направо се чудя как логото още не свети), тъй като за мен те са елементът, който наистина създава страхотно настроение и уют. Супер при тях е, че могат да бъдат поставени на много места – над прозорците, по первазите, на рафтовете с книги, около телевизора, около картини или плакати… Освен това в зависимост от цвета са подходящи далеч не само за Коледа.. Аз винаги слагам допълнителни през октомври, но са идеални и за летните вечери на терасата.

Декорация

Наскоро чух, че в дома не трябва да има празна стена. Не бях мислила много по въпроса, но си дадох сметка, че едното място, за което все се чудех какво да направя и защо погледът ми все отива натам, беше празна стена. Понеже не съм фен на пробиването, подпрях няколко рамки с принтове така, че да са една зад друга. Реално това е супер лесно решение, защото просто си харесахме картинки, принтирахме ги и ги сложихме в рамки в различни цветове и от различен материал, за да изглежда по-небрежно.

И накрая, очевидно сега е моментът на коледната украса и всичкото внимание е насочено към лампичките, елхите и всичко друго коледно и красиво, което може да се сложи. Но всъщност всякаква сезонна декорация допринася за уюта вкъщи в зависимост от различните сезони. През октомври освен гореспоменатите тикви, подредих няколко букета от изкуствени цветя в есенни цветове. Преди не им бях голям фен, но изкуствените цветя са удобни, тъй като не изискват грижа и могат да се използват многократно в различни комбинации. Както и по някое време просто да се прибират до например следващата есен, както е в случая.

Освен картините и букетите много сладки са и декорациите за холна масичка, които може да са различни комбинации от вази, свещи, книги и каквото друго ви хареса и намерите у вас.

Миналия уикенд украсихме коледно и наистина много ми хареса как се получава. Казвам “получава”, а не “получи”, защото за момента коледнота ни настроение се създава от един дълъг кабел с лампички, елха и много желание да добавим още неща. Но пък потвърждавам, че всички елементи, които споменах, допълват идеално декемврийската декорация и сами по себе си правят апартамента топъл и уютен. Обещавам да си измислям още много проекти за разместване, подреждане, декориране, както и да споделям добрите попадения.

До следващия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s