Дрехи втора употреба: защо се запалих по този тип пазаруване

Неотдавна бях останала с впечатлението, че по някаква причина пазаруването на дрехи втора употреба се свързва основно с навиците на gen z. Със сигурност съм родена прекалено рано, за да се правя, че разбирам какво и защо харесват, но за щастие май това мое впечатление вече не е актуално. Поне около мен доста хора се запалиха по пазаруването на дрехи втора употреба в последно време и има защо!То има много повече предимства, отколкото голяма част от хората предполагат – и определено твърде много, за да се откажем от него заради каквито и да било предразсъдъци.

Вече малко повече от година си купувам предимно дрехи втора употреба и сякаш открих цял нов свят, за който 16-годишното аз мечтаеше, а именно много дрехи на ниски цени. Но това определено не е всичко, което ме спечели. Затова събрах няколко важни причини да обичаме дрехите втора употреба и смятам, че ако все още не сте, определено е време да им дадете шанс.

Пазаруването втора употреба е много по-екологично от купуването на нови дрехи.

Струва ми се, че напоследък все по-често се споменава огромното влияние на модната индустрия, която е поставяна наред с най-големите замърсители на природата. Всяка година се изхвърлят тонове текстил по сметищата, голяма част от които е от изкуствени материи и не се разгражда. Едновременно с това и самото производство има своите последствия върху околната среда.

Пазаруването втора употреба е много по-устойчиво от тази гледна точка, тъй като дава втори живот на вече създадена дреха, вместо тя да бъде изхвърлена и да стане част от боклука.

Дрехите втора употреба са много по-евтини от новите.

Дрехите втора употреба са далеч по-бюджетни от новите. Цените се определят според различни критерии – сумата може да е фиксирана или на килограм, в какъвто случай варира според деня на зареждане. Има значение и популярността на магазина, както и дали концепцията не е в него да се продават по-луксозни марки и запазени дрехи. Все пак, те винаги излизат далеч по-евтини от новите им варианти. Страхотно предимство на пазаруването втора употреба е възможността да попаднете на дизайнерски дрехи за наистина ниски цени. За да дам личен пример (макар и не с дизайнерски дрехи), любимите ми находки от гледна точка на цената са например кецове на “Converse”, които бяха под 14 лева (13 и стотинки), както и гащеризон на G-star, който съвсем случайно измъкнах от един щендер с деним и излезе 7,30 лв.

В допълнение към това, бихте могли да попаднете на магазин, в който се дават също ваучери за намаление и купони, които още да намалят цената, а и да се възползвате от онлайн отстъпки.

Пазаруването втора употреба е възможност за експериментиране.

Забелязах, че когато пазарувам дрехи втора употреба, съм много по-склонна да се престраша и да дам шанс на различни стилове. Може би заради по-ниските цени, а може би защото се намират наистина всякакви дрехи, а не само такива, които пасват на трендовете в момента, но наистина съм доста “по-приключенски” настроена. Разнообразието е голямо и бързо обогатих гардероба си с гащеризони, потници и винтидж тениски, каквито никога не успявах да си харесам преди. Също така, пробвах и се влюбих в тюлени поли и такива от сатениран памук и изобщо всякакви неща, които преди не смеех да обмислям. Когато си е находка, си е находка.

Пазаруването втора употреба е страхотно занимание, когато е споделено с приятели.

Може би най-любимата ми част от пазаруването втора употреба е прекарването на това време с приятели. Обикалянето от магазин в магазин или от зала в зала, преглеждайки абсолютно всяка дреха и преравяйки всеки куп с чанти или шалчета е особен вид приключение, което става безброй пъти по-забавно в правилната компания. Все ще се намери някой, който да намери нещо уникално или пък да ми покаже най-скандалния костюм за Хелоуин. В края на деня вече не искам и да мисля колко много дрехи съм видяла и колко ме болят раменете от прехвърляне на закачалки, но съм в толкова добро настроение, че няма значение.

Бонус причина: Пазаруването втора употреба води до формиране на индивидуален и уникален гардероб

Вероятността да попаднете на някого, който е облечен като вас е много, ама много малка. В магазините обикновено има по една бройка от всичко само в един размер, така че едва ли ще преживеете от онези неловки сцени във филмите, където две момичета отиват с една и съща рокля на бала.

Някой друг да си пее “Thrift Shop” на Macklemore?

До следващия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s