New York Café Budapest: най-красивото кафене в света

В края октомври 2021 успях да посетя Будапеща за няколко дни. Беше спонтанно нещо-като-сватбено-пътешествие, организирано доста набързо, тъй като дългосрочните планове ни се струваха достатъчно несигурни.

За съжаление, не ми остана време да разкажа за този толкова красив град тук. Не угасва надеждата да се стегна и да направя подробен разказ за обиколките ни из унгарската столица. Но независимо дали успея с този проект, или не, няма как да не се спра на едно конкретно място, което ми направи толкова силно впечатление, че през целото време, което прекарахме там, не спрях да се оглеждам във всички посоки, докато не се потопих напълно в миналото (направо си се почувствах като Дисни принцеса).Интериор

New York Café е едно от най-впечатляващите, красиви и емблематични места в Будапеща. Познато като “най-красивото кафене в света”, то определно заслужава интереса, който предизвиква. Интериорът е първото нещо, което посетителят забелязва. С изящните си картини, бляскави полилеи, огледала с богато украсени рамки и пищни детайли, кафенето изглежда като зала от дворец. Поне всички ние го усещахме така. Действително, интериорът е в италиански ренесансов стил и няма ъгълче, което да не привлече с красива илюстрация, корниз или още куп елементи, които сякаш пренасят всеки посетител векове назад.

История

Самото кафене съществува още от края на ХIХ-ти век, няколко десетилетия след налагането на модерната кафе-култура в Австро-Унгарската империя. Тогава то е било любимо място на писатели, редактори и издатели, а на втория етаж са били издавани вестници. През годините претърпява промени, бива затваряно и в даден момент дори се превръща в магазин за спортни стоки. Мястото се завръща към първоначалното си предназначение, като вече е част от хотел, а този прекрасен облик, който има в момента, е резултат от 5-годишна реновация, която започва през 2001г. и приключва през 2006г..


Това са вкусотийките, които си избрахме: sponge cake, горещ шоколад, лимонов мус и лате макиато

Меню

Менюто е разнообразно и можете да си хапнете наистина вкусно: сред предложенията има паста, бургери и специалитети от унгарската кухня, както и много богат избор от десерти.

С Тито си поръчахме горещ шоколад, лате макиато, sponge cake и лимонов мус с кафе. Всичко беше страшно вкусно, но горещият шоколад е това, което ни спечели напълно! Беше най-гъстият и кремообразен шоколад, за който се размечтавам дори в момента.Съвети

От туристическа гледна точка обаче се чувствам длъжна да споделя също, че цените за тези прекрасни изкушения разбираемо са доста високи. Или поне по-високи от тези в стандартните кафенета в града. Но за удобство на всеки, който би искал да го посети, менюто е качено онлайн, като в него са посочени и цените, и може да бъде разгледано по всяко време. Друг съвет, който ми хрумва по темата, е да си обмените пари в унгарската валута, ако планирате пътуване за Будапеща – на всички известни места приемат и плащане в евро, но курсът е по-неизгоден.

Освен да се осведомите за цените и плащането, ако сте решили да отидете до New York Café, бих ви препоръчала да си направите резервация. Или да се въоръжите с търпение. Потокът от клиенти е почти постоянен и въпреки че мястото е доста голямо, отнема време да бъдете настанени. Ние стигнахме там по-скоро в късния следобед и чакахме около 15-20 минути за маса.До следващия път, New York Café!

New York Café предлага едно неповторимо изживяване. Мястото потапя всеки в неповторима атмосфера, пропита с духа на миналото, с топлина и красота, а изящният интериор не позволява човек да откъсне поглед от всичко наоколо.

Много се радвам, че имах възможността да го посетя, а сега и да разкажа на вас за него!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s