Какво е “Twee” естетиката и защо скоро ще бъде част от гардероба на всяка жена?

Ако напоследък сте прекарвали време в TikTok, много вероятно е да сте попадали на видео, което предвижда завръщането на определени трендове от миналото, но под формата на така модерните естетики. По-конкретно, вниманието ми беше привлечено от обявяването на завръщането на “2014 Tumblr girl” естетиката в началото на годината.

Честно казано, това искрено ме развълнува, тъй като стилът много ми харесваше и дори бих казала, че донякъде се вписвах в него. Но с малко закъснение, така че при мен се получи по-скоро нещо като “2017 Tumblr girl”.

Действително, TikTok отдавна вече не е само пространство за смешни клипчета. Приложението определено се превърна и в източник на вдъхновение и на модни новини. От известно време ясно се наблюдават редуванията на различни естетики, които една след друга печелят популярност и се налагат като тренд. Тук можем да изброим например любимите ми “dark academia” и “cottage core”, но също така “light academia”, “Y2K”, “coconut girl”, “soft girl”… Някогашното 20-годишно правило, според което трендовете се връщат през 20 години, сякаш започва да губи силата си и естетиките се заменят една друга с шеметна скорост.

Вече виждаме първите признаци на задаващите се трендове, един от които се очаква да бъде именно вече споменатата “2014 Tumblr Girl”. Но освен нея или по-скоро заедно с нея сред прогнозираните трендове е и twee стилът.

Какво означава “Twee”?

Според дефиницията на Оксфорд думата “twee” означава “excessively or affectedly quaint, pretty, or sentimental”.

Тоест бихме казали, че думата съчетава в себе си старомодното, красивото и носещото сантиментална стойност. Така че думата идеално пасва именно на тази естетика, обединяваща винтидж усещане, ярки или пастелни цветове и неповторимо момичешко излъчване. Накратко – като twee бихме посочили визия, която описваме основно като сладка, закачлива, хубавка и ретро.

Откъде идва twee естетиката и какво всъщност представлява?

Twee естетиката черпи вдъхновение от 50-те, 60-те и 70-те години, но като нов обособен стил става популярна в края на 2000-те и началото на 2010-те години, като за пик се счита периодът 2013-2014 година. Ето защо на twee се гледа като на по-сладката и артистична сестра на tumblr girl. Най-общо този стил се характеризира с носенето на цветни разкроени рокли в А-силуети, ретро жилетки и якички, с комбинирането на принтове и като цяло с визия, носеща усещане за носталгия. Всъщност винтидж вдъхновението е в основата на тази естетика и обяснява защо twee момичетата си пазаруваха дрехи втора употреба, преди да стане модерно.

Стилът е силно повлиян от инди музиката, като сред вдъхновенията са Vance Joy и Mumford and Sons, и от филмите на Уес Андерсън. Всъщност по време на популярността си през 2010-те години и преди думата “twee” да започне да описва естетиката, момичетата, които са били част от нея, са се наричали “инди момичета” и “хипстъри”.

Какви примери има за twee естетиката?

Брилянтни примери за естетиката са стиловете на Тейлър Суифт и на Алекса Чънг (личната ми любимка, когато става въпрос за каквото и да е, свързано с мода). И двете отлично се вписваха в първата twee вълна, благодарение на чаровните рокли с ретро принтове, които носят на толкова много снимки и които комбинират с точните аксесоари. Но неофициалната кралица на twee естетиката със сигурност е Зоуи Дешанел – достатъчно е да видите тоалетите й във филма “500 Days of Summer” или в сериала “New Girl”.

Кои са задължителните елементи в twee естетиката?

Част от елементите, които са най-характерни за twee естетиката, са роклите с А-силует, големите яки и плетените жилетки. Сред аксесоарите смело се нареждат пантофките или обувките с каишки тип Mary Janes – като цяло ниски обувки във винтидж стил. Ярък пример за естетиката са също чорапогащниците в ярки цветове или такива с принтове, както и панделките за коса или диадемите. Смесването на принтовете също е част от стила, като всичко винтидж отново е за предпочитане – като точките или флоралните мотиви.

Twee естетиката е още едно доказателство за това, че всичко от миналото в даден момент се връща като бумеранг. Поне в модата. За мен този стил носи наистина много спомени и моменти на носталгия по един чаровно уютен начин и нямам търпение да видя дали наистина скоро ще се обличаме отново както преди само 10 години…

До следващия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s