Неща, които ми се иска да знаех преди първи курс. 7 съвета за започващите университет

Съвсем скоро ще започна последната си година в университета. Напоследък все по-често се връщам към свои спомени от това време от лятото преди три години, когато ми предстоеше началото на първи курс. Тогава изобщо не знаех какво да очаквам и трябва да призная, че доста подценявах предстоящите месеци. Повлияна от ентусиазма на всичките си съученици, които повтаряха, че трудното е минало и университетът е почивка (леле колко много грешахме всички!), си направих труда единствено да си взема папки и пакет с листа и да изгледам няколко клипа на други първокурсници, които разказваха за опита си.


34,35,244,259.197296


Естествено, това, което последва беше пълен и ужасен шок, продължил няколко месеца – явление, изключително разпространено сред студентите. Всъщност, статистиките за първокурсници, които започват да изпитват силен стрес и тревожност, та стигат дори и до депресия, през първата година от университета, са плашещи. Често това се дължи просто на смяната на средата и на нуждата от създаване на нови навици (не само такива, свързани с учене, но и готвене, чистене, пазаруване и т.н.). Това минава. Но ми се иска да дам няколко съвета, за да мога донякъде да облекча първите месеци или поне първите седмици, ако сред вас има някой, на когото му предстои първа година в университет.

Разбира се, вярно е, че всичко много зависи от избраната специалност. Но все пак смятам, че всеки ще намери нещо полезно в следващите редове.


Processed with VSCO with hb2 preset
Processed with VSCO with hb2 preset

1.Помнете, че университетът е много по-различен от училището – дори и да не го забележите в началото. Мястото е друго, подходът на преподавателите – също, а да се изкарват същите оценки като в училище е почти невъзможно. Като цяло преходът от гимназия към университет е много труден. Студентите не знаят какво точно се случва през голяма част от времето и се чувстват неориентирани и самотни.

Не забравяйте, че макар всичко да е различно, се свиква. Просто си дайте време. Освен това, абсолютно всички са нови и сте в една и съща ситуация, така че винаги може да питате за всичко!

2.Обиколете предварително залите, където ще имате лекции или поне тези за следващия ден. Твърде вероятно е университетът да ви се стори като лабиринт и разстоянията да се окажат доста големи. Това не е приятно особено ако имате лекции рано сутринта. Първите дни от първи курс имах мускулна треска от обикаляне на коридори и катерене на стълби (кой да се сети, че има асансьори?), а някои лекции може да се провеждат и в други сгради – имайте и това предвид. Така че гледайте да сте подготвени, за да не закъснеете още първия ден.

3.Носете си храна от вкъщи. Това е добра идея, защото в зависимост от програмата лекциите ви могат да продължат целия ден и със сигурност ще огладнеете. Почивките са по-малко, отколкото междучасията в училище, а и предполагам, че все още не познавате добре околността и добрите места за ядене. Така че най-добре е да си носите нещо за похапване, за да не останете без енергия, но и да ви остане достатъчно време да си почивате и да намерите залата, където ще е следващата лекция.


Processed with VSCO with hb2 preset


4.Записвайте възможно най-много. Дори после да се окаже, че записаното не е толкова съществено. Много преподаватели дават много важна информация по време на първата лекция от семестъра, но голяма част от първокурсниците пренебрегват воденето на записки. Това определено е лоша идея. Казаното може да се окаже ключово и да ви подскаже какво ще е нужно през семестъра и дори за изпита накрая.

5.Говорете с колегите си. Все пак те ще са ваши приятели през следващите няколко години. Важно е да общувате и да завържете връзки – така по-бързо ще се почувствате на място и ще свикнете с новата среда. Със сигурност ще имате за какво да си говорите с тях, защото хората от една специалност често имат много общи интереси.

6.Носете удобни дрехи. Много е важно да можете да се движите свободно и да се чувствате добре. Освен това лекциите могат да продължат от сутринта до вечерта, а през есента температурите варират. Така че е добре да можете да си наметнете нещо, ако ви стане хладно, или пък да останете по тениска, ако изведнъж изгрее силно слънце. И определено се откажете от токчетата – предстои ви доста ходене.

7.Помнете, че е възможно специалността ви да не ви хареса. Всъщност каквото и да се случи, най-вероятно представата ви за това, което учите, драстично ще се промени. И това не е задължително да е нещо лошо. Може да ви хареса много повече, отколкото сте очаквали или да ви насочи към дадена професионална среда, а може и просто да разберете, че то не е за вас. Ужасно много студенти (по мои наблюдения почти половината) се отказват от това, което учат, и после записват специалност, която им харесва повече. Това в никакъв случай не е загуба на време, а по-скоро опит, който много помага за това, да намерите сферата, която ви допада и която ви подхожда.


35,35,294,313.857544


Така, ако се притеснявате за началото на първи курс, надявам се да не съм ви стреснала допълнително. Най-вероятно ще ви трябва малко време да свикнете, но след това всичко ще е наред. Всъщност, ако чакате университета с нетърпение, има защо да го правите – студентските години наистина са най-хубавите. Предстоят ви много запознанства и нови неща!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s