4 неща, за които няма нужда да се притесняваме (и все пак го правим)

В днешния свят, в който всичко върви с шеметно темпо, притесненията и стресът са неща, от които много трудно можем да се спасим. Постоянната конкуренция, чувството за несигурност, а и всичката информация, която ни се стоварва ежеминутно са само част от факторите, довели до почти неизбежния ни навик да се притесняваме винаги за нещо.

Като че ли липсата на спокойствие и на време, което да отделяме за себе си, постоянно ни тласкат към тревоги и забравяме колко ненужни всъщност са те.


elijah-o-donnell-603766-unsplash


Но не са ли те вече неизменна част от ежедневието ни, имайки предвид начина, по който протичат дните ни?

С малко здрав разум всички можем да признаем, че се притесняваме ненужно много за някои неща и всичко би било много по-леко, ако спрем да мислим за тях. Ето какво имам предвид:

1. Задачите от ежедневието. Понякога работата, която ни занимава всеки ден, може да изглежда жизнено важна, но реално не е така. Замислете се дали днес си спомняте всички неща, които са ви притеснявали преди време. Приемете това за решаващия тест – ако нещо ви тормози, но смятате, че след година то няма да има значение, просто го оставете.


kinga-cichewicz-547999-unsplash


2. Бъдещето. В любимия ми “Въпрос на време” – филм, който мога да гледам безброй пъти – главният герой цитира песен, в която се казва, че да се тревожиш за бъдещето е като да се опитваш да решаваш уравнения, като дъвчеш дъвка. (Ако бях по-подготвена, щях да съм намерила песента, но и така посланието е ясно). За добро или зло, никога не знаем какво ще се случи, така че няма смисъл да си създаваме сами очаквания/страхове. А и вероятността всичко да си дойде на мястото с времето е примамливо голяма.

3. Сравняването с другите. Винаги съм смятала сравняването с останалите за най-лесния начин за саморазрушение. Сравнявайки  се с другите, тотално пренебрегваме всичко, което ни прави уникални и интересни, и изтъкваме само и единствено недостатъците си. Да се мотивираме чрез успехите на другите е едно, да се сравняваме с тях – нещо съвсем различно.


anthony-ginsbrook-294309-unsplash


4. Мнението на останалите. Каквото и да правим, никога не можем да угодим на всички. Все на някого все нещо няма да му хареса. Но като цяло човешкият опит показва, че хората са много по-успешни, когато следват интуицията си и влагат труд в това, което им харесва. Правилните хора ще ви подкрепят. Останалите ще подкрепят някого другиго. И в това няма нищо лошо.

С пожелания за една поне малко по-спокойна седмица!

И до следващия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s