Wedding diaries pt.1: избор на място за сватба

Мястото, което изберете за сватбата си, е едно от първите и най-важни решения, които ще вземете по време на процеса по организация. То заема ключова позиция, защото създава основата за на практика почти всичко останало. Мястото определя храната, играе решаваща роля при подбора на декорация, предоставя декора на снимките и видеото ви, но и оказва огромно влияние върху обстановката и настроението, с които ще се запомни вашият ден.

Разбира се, тук не говоря само от свой опит – сравнително нова съм в тази област. Всъщност, прочетох толкова много статии и изгледах толкова много видеа, че вече се смятам за something of a wedding expert myself. Да не говорим, че търсенето на място беше повод за първия ми изблик на булчинска паника, та смятам, че мога да помогна с известен брой съвети.


photo-1511285560929-80b456fea0bc


Първото, което трябва да определите, когато започнете да търсите място за сватбата си, е бюджета. Стоп – не е така! Първото, което трябва да направите е груба чернова на списъка с гости, за да знаете за колко души да търсите помещение. Някои места събират идеално около 80 души, други – над 150. При някои има максимум от например 200, при други минимум от 60. Имайте предвид, че броят на гостите ще определи и много други неща, но за това ще трябва да напиша цяла отделна статия (stay tuned).

След като преброите гостите си, вече ще трябва да определите и бюджет. Той до голяма степен ще стесни кръга от опциите ви, а може да ви помогне и по-лесно да вземете решение. Например, ако кувертите на някое място са изгодни за вас, може да го изберете, защото ви дава възможност да поканите още някой свой познат или пък, ако много харесате зала, но донякъде надминава възможностите ви, тя може да се окаже стимул да пропуснете някой трети братовчед, когото не сте виждали от десетина години.

Относно самите опции, аз лично ги деля на три основни групи: градини, хотели и ресторанти (в смисъл, че ползвате само ресторанта).


photo-1524777313293-86d2ab467344


Градините са много красиви и (струва ми се) все по-популярни. И наистина, сватба на открито звучи вълшебно. При тях имате доста голяма свобода например при избор на разположение. Друго предимство е, че сте в природата и би се получила прекрасна дневна сватба. Освен това, в зависимост от условията, може да излезе по-евтино. Въпреки всичко това е нож с две остриета – хубавото време би осигурило перфектна сватба на открито, но лошото може сериозно да попречи на плановете и очакванията ви. А и градинска сватба означава пътуване извън града, тоест добре е да помислите за настаняване и транспорт на гостите.


photo-1519167758481-83f550bb49b3


Сватбите в хотел са много удобни. Често хотелиерите предлагат практични сватбени пакети, които включват почти всичко, което ще ви трябва – от храна и напитки до диджей и видеозаснемане. При тях имате възможност за настаняване на гостите си на преференциални цени и така всички сте на едно място. Друг плюс е, че в общия случай разполагате със стая за подготовка преди церемонията и младоженски апартамент за след това. Всичко се получава като че ли доста по-лесно, ако не ви се занимава с всяко нещо поотделно и не държите да подберете всеки елемент. Но имате малко разнообразие откъм външен вид на зали. Много от тях си приличат и често създават усещане за липса на простор.


photo-1527529482837-4698179dc6ce


При ресторантите ще намерите много голямо разнообразие. И откъм кухня, и откъм условия и декор. Можете да намерите идеалния за вашия вкус ресторант на открито, или пък по-уютен, подходящ за по-малко хора например. Доста по-гъвкави са и можете да ги пригодите към своите представи и вкусове. Обстановката обикновено е по-непринудена и лека от тази в хотелите и избягвате риска да ви навали дъжд, което е възможно при сватбите на открито. Недостатък тук е, че допълнително трябва да търсите места за настаняване и да ориентирате гостите към тях.

Ако сте късметлии, може да намерите и някаква комбинация между тези варианти.


photo-1469371670807-013ccf25f16a


А ето и някои фактори, които да вземете под внимание, когато избирате вашето място:

  • кухнята (ако има такава): храната, разбира се, е изключително важна. Изберете място, където ще се насладите на вкусни ястия по ваш вкус, или място без кухня, ако предпочитате кетъринг.
  • вода и безалкохолни: някои места предлагат неограничена консумация на вода и безалкохолни (поне до някакъв час). Трябва да имате това предвид, за да знаете дали да предвиждате напитки от вас.
  • алкохол/такса за внасяне на алкохол: в някои зали се предлага алкохол, а може и вие да си внесете такъв. Консултирайте се дали има такса, ако вие го осигурявате.
  • овъртайм: много често предлаганата оферта обхваща даден брой часове, след които се плаща овъртайм. Проверете как това се съгласува с бюджета ви.
  • час за приключване: трябва да проверите и дали има час, след който не са позволени сватбените тържества. Особено ако сте в хотел, или в близост до жилищна сграда.
  • паркинг: със сигурност на деня няма да ви се мисли за това, но в зависимост от това, откъде идвате вие и гостите ви, е добре да предвидите дали ще ви трябва паркинг и колко места имате на разположение.
  • торта: на някои места тортата влиза в офертата, което може да е допълнително улеснение за вас.
  • допълнителни услуги като декорация, арка за изнесен ритуал, менче, питка и т.н.

Това са насоките, които бих могла да ви дам на този етап относно процеса по избор на място за вашата сватба. Надявам се да съм била полезна и да съм ви ориентирала, за да бъде организацията ви приятна и лека, а празникът ви – съвършен!

До следващия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s