Как да си направим сушени портокали вкъщи за дори още по-коледна атмосфера + идея за DIY гирлянд

Спокойно мога да кажа, че украсяването със сушени портокали е най-лесният начин за създаване на коледно настроение вкъщи. Конкуренция му е може би единствено пускането на песните на Майкъл Бубле, което дава наистина светкавични и изключително ефективни резултати. Но тук се съсредоточаваме върху ръчно изработената украса и в тази област все още портокалите печелят.

Сушенето на портокали беше в коледния ми bucket list доста време, преди миналата година най-накрая да се организирам и да отделя една вечер за тях. Оказа се дори по-лесно, отколкото очаквах, а като краен резултат имах партида безкрайно очарователни резени портокали с леко потъмнели корички, които накараха целия апартамент да ухае на Коледа!

Когато са изсушени, те могат да бъдат поставяни общо взето навсякъде като декорация, която създава коледно усещане за уют. Тогава аз нагласих няколко между клонките на венеца на вратата, както и няколко в гирляндите (отново от онези, които са като клонки). По един-два поставях и върху опаковките на някои от подаръците, които завързвах с канап. Други идеи за украсяване със сушени портокали са например като отделен гирлянд или направо върху елхата. Като цяло съветът ми е просто да експериментирате, докато намерите как ви харесва да декорирате с тях.

Тази година направих два пъти повече портокали и вече разпределих голяма част на различни места из апартамента. Тъй като ми се искаше да дам по-конкретен пример, в края на статията ще покажа и как направих гирлянда, в който завързах 7-8 от тях.

Единственият минус на сушенето на портокали за мен е времето, което отнема. Въпреки че не изискват почти никаква работа, те се сушат в продължение на няколко часа. Миналата година ми трябваха около 2-3 часа, а тази година им трябваха към 4, като времето зависи от различните фурни и дебелината на резените. Моят съвет е да се заемете с тази задача някой ден/нощ, когато разполагате с доста време вкъщи, за да можете спокойно да ги изчакате да се изсушат.

И все пак имайте предвид, че работата, която трябва да се свърши, е за около 5 минути. След това ги слагате във фурната и ги оставяте сами да се превръщат в коледна украса.

Та, стигнахме и до лесната част – как се правят. Ето стъпките на любимия ми DIY проект:

Нарязваме портокалите на резени с дебелина от може би около половин сантиметър.

Тук трябва да попием част от сока. Нареждаме резените върху парчета кухненска хартия и ги покриваме с още хартия. С леки потупвания трябва да попием сок, доколкото е възможно, без обаче да ги притискаме.

Подреждаме резените в тава върху хартия за печене и оставяме във фурната на 100 градуса (температурата НЕ трябва да е висока) за няколко часа.

Когато са готови и изглеждат както на снимките долу, изваждаме тавата и ги оставяме да изстинат.

FYI: Тавата долу на снимката е от втората партида и затова е по-малка от тази на горните, но портокалите са сушени по абсолютно еднакъв начин.

Самият гирлянд също е ръчно направен, но можете да вземете какъвто решите – просто на мен ми харесва най-много как портокалите изглеждат сред клони или изкуствени такива заради контраста между тъмнозеленото и оранжевото. В случая взех тези клонки от един цветарски магазин, подредих ги и ги завързах с канап, за да стоят заедно, доколкото е възможно. След това завързах няколко от сушените портокали и добавих шишарки, каквито можете да намерите навсякъде (сигурна съм, че няма нужда да казвам, че те буквално растат по дърветата). Аз реших, че за мен така е достатъчно горско и празнично, и го оставих. Но според мен би изглеждал страхотно и ако добавите лампички или коледни играчки.

FYI част 2: ако някой се чуди, лакът на ноктите ми изведнъж стана розов, защото вече се стъмва в четири следобед и трябваше да направя гирлянда на следващия ден, за да имам снимки. А междувременно се сдобих с нов маникюр.

Сега този гирлянд е поставен на главно място във всекидневната, откъдето може да пръска максимално коледно настроение. А самите сушени портокали са си все така по венеца на вратата, както и в едната ваза сред други клонки и увити в лампички.

Много се надявам статията да ви е била полезна и да съм ви вдъхновила да украсите с нещо ново и различно тази година. Както и благодаря за интереса към сторито и снимката с портокали, които качих в инстаграм!

До следващия път!

Алекс

Снимки: Тито Юруков

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s