Първите ми стъпки към по-устойчив начин на живот: 5 продукта за многократна употреба, с които замених еднократните им варианти

Предпочитането на продукти за многократна употреба стана важна част от ежедневието ми през последните месеци. След един изненадващо успешен експеримент с кърпички за грим за многократна употреба, за който ще разкажа след малко, се замислих по-серизоно за това, което оставяме след себе си. Именно този експеримент стана официалният повод да потърся алтернативи на много продукти от бита, които да заменят пластмасата и най-вече еднократно използваната пластмаса – вече всички сме запознати със замърсяването, причинено от нея, както и с бавното й разграждане.

Така, истината е, че както винаги става при мен, когато се запаля по нещо ново, ентусиазмът към темата за по-малко отпадъци се появи по донякъде нетипичен начин. Има много информативни статии и видеа, но на мен ми попаднаха документални филми начина на живот през викторианската епоха. (Обещавам, че има връзка!) Истина е, че той е бил какъвто е бил, защото такива са били условията, но бях впечатлена от това колко по-малко, но по-издръжливи неща са имали хората тогава. И най-вече се впечатлих от това, че жените са имали много по-малко дрехи от нас сега, но са били далеч по-качествени и са ги носели едва ли не през целия си живот.

След това имах разбира се и драматична вечер, в която оплаквах любимия си панталон, който от своя страна само след година вече е прекалено износен. Но за това друг път.

В крайна сметка по викториански причини или не, много ми хареса идеята да се грижа по-добре за нещата си и да ги използвам максимално. Именно тази идея ме грабна – да огледам какво всъщност вече имам и да го оползотворя. А заедно с това и да не задръствам апартамента с нови ненужни неща. Ако пък все пак търся нещо ново, гледам да е качествено, за да бъде използвано възможно най-дълго. Така че тази концепция ми се стори нещо много свежо и вълнуващо в ежедневие, в което сме свикнали да използваме всичко веднъж и после да го хвърляме.

И така, през месеците си намерих доста готини алтернативи на еднократни предмети от ежедневието. Трябва да добавя, че Тито не беше много съгласен да взимам за вкъщи екзотични екстравагантни варианти на неща, които иначе си купуваме от супермаркета, но с известни уговорки подбрахме няколко продукта за начинаещи като нас, които ни служат чудесно. Дори много по-добре от еднократните им братовчеди.

Впрочем, доста интересно ми се стори това, че много от нововъведенията при мен всъщност изобщо не са нови. Майка ми няколко пъти ми обърна внимание как хората си ползвали доста от така наречените продукти за нулев отпадък още преди години, когато просто все още не е имало такъв богат избор от еднократни варианти, които да ги заменят. Като например бързо набиращите популярност мрежи за пазар. Изглежда, че отново ще спазим правилото (което междувременно решително връща модата от 90-те), че всичко ново е добре забравено старо.

Освен това, няколко от нещата в списъка не са нови конкретно за мен, защото ги ползвам от известно време. Но както вече казах, хареса ми идеята да преизползвам това, което вече имам, и те идеално се вписват в тази концепция.

Без да се отплесвам повече, ето по-конкретно първите ми стъпки към по-устойчив начин на живот:

Всичко започна с кърпичките ми за премахване на грим за многократна употреба, за които обещах да разкажа. Взех си ги много преди идеята за по-малко отпадък да ме заинтригува, защото бях любопитна да ги пробвам. Оказа се, че само с вода почистват грима от лицето ми много по-добре от памучните тампони за еднократна употреба, което беше и причината да ги задържа първоначално. Имайте предвид обаче, че през последните месеци ползвам само много лек грим, така че не мога да гарантирам дали премахват и тежкия толкова добре. Спирала обаче вече никога не ми стои полуразмазана на долния клепач, когато се събудя, което е чудесно.

Пера си ги с бебешки шампоан, какъвто ползвам и за четките си за грим, но могат да се пускат и в пералня и се изпират доста лесно. Все още са си като нови и след изпиране са чисто бели. Другото, което много ме зарадва, е пресмятането, че цената им е равностойна на еднократни тампончета и течност, които бих ползвала в продължение на 3-4 месеца. Тоест, имайки предвид, че съм с многократните от около 8-9 месеца, от доста време дори пестя.

Бутилката ми за вода много бързо стана предмет, без който не излизам. Първоначално я взех, за да я нося със себе си на тренировки, но вече е с мен всеки ден. Почти никога не ми се налага да си купувам вода отвън и ми служи за постоянно напомняне да се хидратирам. Освен това бутилката е метална и пази водата студена, което е супер, имайки предвид покачващите се температури навън. Общо взето бутилката за вода е от най-основните и полезни неща, в които можете да инвестирате.

Торба за пазар за многократна употреба си нося с мен постоянно вече от няколко години. Много е полезна, ако ми се наложи да си купувам нещо или да нося някакъв багаж. Държа я в моята чанта и не, не заема изобщо много място – платнена е, така че просто я сгъвам и я прибирам. Всъщност през пролетта и лятото си ползвам такива торби вместо чанта, ако дизайнът ми харесва, но вътре пак имам още една допълнителна за пазар. Освен, че са по-полезни за околната среда, а и са много сладки (да не пренебрегваме тази им черта), ми спестяват необходимостта да си купувам постоянно найлонови, за които да давам допълнително пари и които после се трупат вкъщи. Те също могат да се изпират многократно и са като нови. Много от моите намерих из старите гардероби, но вече се продават навсякъде – от супермаркетите до магазините за дрехи.

Между другото тази статия я планирам и поправям толкова време, че междувременно се сдобих и аз с такава мрежа за пазар.

Бих препоръчала и торбички за плодове и зеленчуци за многократна употреба. Можете да си намерите такива от различни места, първата моя беше от Зоя – памучна е и си я изпирам, когато се изцапа. Наскоро си намерих мрежички за многократна употреба и в Лидл и вече няколко пъти ги ползвах. От найлоновите си взимам вече изключително рядко, съответно не ми се случва да ми се скъса торбичката или после да изхвърлям почти неизползвания найлон, който да замърсява. А и за щастие, никой никога не ми е правил проблем на касите, че си нося моя торбичка – споменавам това, тъй като приятели често са ме питали.

Ако си взимам само банан или портокал обаче, или каквото и да е едно нещо с обвивка или кора, не го слагам в нищо и отивам с него директно на касата.

Преди известно време сменихме кафе машината си и сега ползваме такава с капсули. Много е компактна и удобна, но е добре познато, че капсулите са доста скъпи особено ако често пиете кафе. А и в тон със статията са направени от пластмаса, която се изхвърля след една употреба. Така че ние си взехме капсули за кафе за многократна употреба – също пластмасови, но за около 100 ползвания, а и се предлагат и метални, които са още по-издръжливи. Съответно няма ограничения за кафето, което се слага вътре – ние си купуваме от това, което взимахме и за предишната машина. Единствено необходимо беше да намерим капсули, съвместими с новата. Много сме доволни за момента и като цяло съм щастлива, че попаднахме на този вариант.

И последното ми базово предложение за живот с по-малко пластмаса е чаша за навън за многократна употреба. При нея конкретно, за разлика от всичко друго споменато досега, не мисля, че има някакво по-практично предимство при ползването й, тъй като не бих казала, че спестява пари освен ако не си правите напитките вкъщи или не ходите в кафене, което предлага отстъпка при носене на собствена чаша. И не е супер удобна за носене навън. Но пък дава удовлетворението, че няма да има още една изхвърлена чаша. Моята е метална, съответно е лека и много лесна за почистване. Единственият ми съвет е да сте сигурни, че капачето се затваря добре и кафето/чаят не протича.

Това са няколко нови навика, които бавно промениха ежедневието ми. Без да се замислям много, вече не излизам без торбички за домати/картофи/лук/каквото ми се яде и шише за вода. Но стига някоя идея да ви хареса, тя бързо става част от дните ви и вече не ви прави впечатление. Като цяло темата за нулев отпадък е много дълга и предлага още безброй нови варианти на неща, които можете да пробвате. В крайна сметка моите 5 предложения са доста базови, но ми харесват, защото с времето допринасят не само за чиста природа, но и за по-организирано домакинство и по-малко излишни разходи, тъй като по-устойчивият начин на живот предлага предимства и за бита ни, благодарение на идеята за преизползване.

А и дори базовите стъпки са си стъпки. Би било супер, ако съм ви дала полезни идеи, които да ви харесват и да приложите. Но в случай, че не е така, не се чувствайте виновни, че използвате продукти за еднократна употреба – всеки има право да реши кое е най-подходящо и удобно за самия него. Бързо прихващам и много други low waste навици, които да споделям в още статии, и може би нещо в тях ще привлече вниманието ви.

До следващия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s