5 изненадващо лесни “self-care” метода

Защото поне за миг всичко и всички могат да почакат.

Темата за грижата за себе си или т.нар. “self-care” мe вълнува отдавна. Дълго време обаче ми беше трудно да открия какво би проработило за мен и би ми помогнало да се чувствам наистина спокойна и мотивирана. Бързо разбрах, че грижата за себе си не се ограничава само до маски за лице и взимане на вана, каквито са първите асоциации на много от нас, въпреки че и тези неща определено помагат.

Всъщност, имайки предвид много от събитията все повече хора се замислят за начини, по които да подобрят как се чувстват цялостно. И има защо! Последните години емоционалният товар, напрежението, както и за силното чувство на тревожност, което глобалните проблеми създават у голяма част от нас са наистина осезаеми. Едновременно с това своето влияние върху нас оказват и чисто ежедневните задачи и дългите часове работа. В общество на „burn-out”, е трудно човек да си позволи почивка и да усети, че истински заслужава да се погрижи за себе си.

Ето защо е важно редовно да си обръщаме нужното внимание, за да се чувстваме добре физически и психически.

Но какво точно представлява грижата за себе си и как ще ни помогне?

Грижата за себе си включва различни дейности, които подобряват начина, по който се чувстваме, и които допринасят за спокойствието и баланса в живота ни. Те ни помагат да забавим темпото в забързаното ежедневие, да се освободим от стреса и напрежението и да подобрим емоционалното си състояние. Така с малки стъпки всеки ден успяваме да поддържаме по-ведро настроение, да сме по-здрави и устойчиви, но едновременно с това да върнем мотивацията си. Така че започваме и да изпълняваме задачите си по-ефективно и бързо и цялостно ставаме по-продуктивни.

В моя списък днес събрах любимите си 5 метода за грижа за себе си. Те са идеални за всеки, който има нужда да натисне бутона за пауза и най-накрая с малки стъпки да започне да бяга от стреса. Ето ги и тях:

  • Списък с неща, за които сме благодарни

Ето една дейност, която отнема не повече от 5 минути, но би подобрило настроението ви през целия ден. Всяка сутрин, преди да започна с каквото и да е друго, си записвам в една тетрадка всичко от предишния ден, за което съм благодарна – дори най-малките и незначителни неща като “времето беше слънчево”, „намерих си място за сядане в метрото“ или „епизодът на еди-кой-си-сериал беше много добър“. Често забравяме да сме благодарни, а такъв списък много помага да се почувстваме истински по-щастливи.

  • Йога

Многократно са доказвани ползите на йогата върху тялото и ума: тя влияе благоприятно на съня, имунитета, освобождаването на стреса, концентрацията, баланса, силата, гъвкавостта. Има голямо разнообразие от практики и именно откриването на правилната за мен беше това, което ми позволи да усещам все повече ползите от йогата.

  • Слушане на любими песни

Хората често подценяват страхотния ефект, който има слушането на любимата музика. Напоследък доста често се настанявам на дивана и си пускам едни и същи 20 песни, които толкова много обичам! Нищо не изолира околния шум и проблеми така, както добри слушалки и носталгичен плейлист.

  • Четене на книги

Книгите успяват безотказно да ни пренесат в безброй други светове. Освен че ни откъсват от ежедневните проблеми, те благоприятстват по-конкретно заспиването, което ги прави идеална компания за вечерите и времето преди сън. А и дават възможност за пълноценна почивка далеч от екраните, които за съжаление изморяват очите, колкото и да не искам да го призная.

  • Пълноценен режим на спане

За да можем да се чувстваме добре и да се наслаждаваме качествено на всички други неща, е изключително важно да се наспиваме. И това идва от човек, който ужасно дълго не се справяше с това – имах най-непостоянния режим на спане и общо взето си бях винаги недоспала в продължение на много, ама много месеци. Факт е, че тялото обича рутината и че всичко за мен се промени, когато започнах да си лягам навреме.


Тези пет метода за “self-care” със сигурност подобряват дните, без обаче да са изискващи, нито да тежат като още една задача. Точно затова разчитам именно на тях за по-добро настроение и повече енергия.

А към списъка с благодарности днес добавям и сладките дизайни, които са дело на Тито.

До следващия път!

Алекс

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s