Wedding diaries pt.2: защо броят гости е решаващият фактор за вашия бюджет?

Има толкова много елементи, които определят бюджета ви, когато планирате сватба. И все пак, един от тях със сигурност има решаващо влияние върху разходите ви, а именно броят гости, които ще бъдат поканени.

Ако следите блога, вече сте прочели за всичко, което трябва да имате предвид, когато избирате място за вашето сватбено тържество, и със сигурност се досещате, че за локацията действително се дават голяма част от средствата. Но още тогава обвързах двата елемента от сватбената подготовка (ресторанта и списъка с гости), тъй като единият до голяма степен определя другия. Тоест, в зависимост от това дали искате голяма или малка сватба (а.к.а. с повече или по-малко гости), ще изберете подходящото за вас място. За него ще се предложи оферта за куверти и съответно ще можете да пресметнете основния си разход, който евентуално да наложи промени в списъка с поканени. За повече подробности относно избора на място, прочетете тук.


От този момент се изясняват и още много неща: ресторантът, който изберете, заедно с много други удобства обикновено осигурява храната и евентуално безалкохолните, но вие вече можете да определите част от останалите разходи. Например колко алкохол ще ви трябва, за колко маси ще се подготвя украса (за вазите с цветя се определя цена на маса и вие трябва да я умножите по броя им), колко голяма трябва да е тортата, брой сервитьори, за които ще се плаща овъртайм, тъй като понякога допълнителното време се заплаща на сервитьор…

И все пак, това са все елементи, изключително тясно свързани с мястото, а то далеч не представлява цялата организация. Тогава защо гостите остават толкова решаващи?


image21


Със създаването на списъка с гости, вие определяте и броя покани, които ще ви трябват, следователно и колко плика за писма, картички с RSVP (Répondez, s’il vous plaît – потвърждение от поканените дали ще присъстват), и евентуално програми, ако искате да си принтирате такива. Всичко това изисква част от бюджета ви да бъде отделен за дизайн, хартия и печатане. Освен това, много популярни са и допълнителни към поканите аксесоари като печати и панделки, а и имате избор при самия материал (хартия, картон, стъкло). Съответно бройката, която ще ви бъде нужна, може да определи най-различна цена.

Тук е добре да се добави, че в разходите ви за принтиране се включват и менютата, които при желание ще осигурите за всеки гост, както и картички с имената им на местата, където трябва да седнат.


Един от най-големите разходи по сватбената организация е настаняването на гости, които идват от други градове и от чужбина. Струва ми се, че много от бъдещите младоженци забравят за това, докато не дойде моментът, в който трябва да се действа и да се запазват стаи в хотели, къщи за гости или апартаменти под наем. Но това трябва да е един от основните фактори, които да взимате под внимание, когато обмисляте бюджета си, тъй като наистина голяма част от него ще бъде отделен именно за настаняването. Повече или по-малко гости означава повече или по-малко хора, за които да намерите, запазите и платите престой.


Детайл, пряко зависещ от поканените на сватбата ви, са и подаръчетата, които ще подготвите. От вас зависи дали ще избрете нещо хипстър и хендмейд, традиционнно или практично – те варират от бродирани кърпички до бурканчета с мед или билки. Важното е гостите ви да си тръгнат със спомен, който да носи вашия отпечатък. Но подаръчетата (заедно със сумата, която ще заплатите за тях) си остават зависещи от броя хора, които ще поканите.


image20


Това са основните моменти от подготовката, при които гостите имат решаваща роля за бюджета. Наистина много се надявам информацията да ви е била полезна и да ви помогне при организацията на вашата сватба!

До следващия път!

Алекс

 

Leave a comment